Mielone z gotowanej wołowiny

Mielone z gotowanej wołowiny
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Przepis na najsmaczniejsze mielone z franciszkańskiej kuchni.

Składniki

  • szponder wołowy lub inny tłustawy kawałek 1 kg
  • Liść laurowy, zele angielskie, cebula, marchew, pietruszka
  • Cebula
  • Pieprz, sól, majeranek, czosnek suszony
  • Jajo kurze, bułka tarta
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso trzeba ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Można dodać ziele liść i warzywa bulionowe. Wywar można wykorzystać później jako bazę zupy. Niektórzy używają wołowiny z rosołu- jest mniej aromatyczna, ale też się nadaje.

  2. Na patelni lekko zrumieniłam cebulę pokrojona w kosteczkę. Dodałam zmieloną na małym oczku wołowinę i przyprawy. Podsmażałam mieszając do lekkiego przyrumienienia i dobrego połączenia smaku.

  3. Do słodzonej masy dodaje się jeszcze jajo i bułkę tartą, wyrabia się ją i formuje kotlety.

  4. Kotleciki obtacza się jeszcze w bułce tartej i smaży na średnio mniejszym ogniu do zrumienienia, są obłędnie smaczne!

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (26)

KulinarnaChwila 28 października
Pyszotka:)
babciaaneczka 28 października
Ten przepis przypomniał mi czasy młodości. Kiedy mięso było na kartki, w tym wołowina z kością, którą... Czytaj całość »
Ten przepis przypomniał mi czasy młodości. Kiedy mięso było na kartki, w tym wołowina z kością, którą trzeba było wykupić, albo zmarnować kartki, wymyśliłam taki przepis na kotlety, albo klopsiki, do których dorabiałam sos pomidorowy lub grzybowy.Pozdrawiam
Docherro 29 października
Pyszne kotleciki,wolę z gotowanego mięsa jak surowego:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • szponder wołowy lub inny tłustawy kawałek 1 kg
  • Liść laurowy, zele angielskie, cebula, marchew, pietruszka
  • Cebula
  • Pieprz, sól, majeranek, czosnek suszony
  • Jajo kurze, bułka tarta
  • Olej rzepakowy do smażenia
Składniki