Mielone z dodatkiem mleka.

Mielone z dodatkiem mleka.
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Z wielką przyjemnością podam państwu dziś moje wymyślone nowe kotlety mielone a mianowicie aby były jeszcze bardziej wodniste w środku, do mięsa podczas wyrabiania wlałam zwykłe mleko 3,2 %.

Składniki

  • 0,5 szklanki mleka 3,2 % (szklanka pojemność 210 ml),
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 1 jajko (u mnie od kur swojskich zielononóżek),
  • 700 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 5 łyżek przegotowanej wody,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie

  1. Do miski przełożyć mięso mielone wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą, dodać cebulę w drobno pokrojoną kostkę, wsypać sól oraz pieprz i wlać mleko. Całość dokładnie wyrobić za pomocą rąk na jednolitą masę tak aby wszystkie dodane składniki się połączyły ze sobą ( jeżeli komuś będzie za mało soli można dodać więcej ja się odchudzam więc dla mnie było w sam raz ). Wyrobioną masę pozostawić na chwilę puki rozgrzejemy olej na patelni.

  2. Gdy mamy już rozgrzany olej na patelni ( wlewamy go tyle aby zakryło dno patelni ). W ręku formować dowolny kształt kotleta i układać na lekko rozgrzanym oleju, przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Kotlety bardzo dobrze się formują nie kleją się do rąk a w czasie smażenia się nie rozpadają.

  3. Jak już wszystkie kotlety mamy usmażone wlać do nich pięć łyżek wody i na małym ogniu poddusić pod przykrytą pokrywką przez trzy minuty obracając raz kotlety na drugą stronę. Gdy będą dobrze podduszone będzie widoczne wyparowanie wody i pozostanie w kotletach tylko sam olej widoczny na foto.

  4. Tak przygotowane kotlety mielone z dodatkiem mleka podałam z ziemniakami okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażonych kotletów oraz surówką z rzodkiewki ze śmietaną. Kotlety są bardzo smaczne z wierzchu cudownie chrupiące lecz w środku soczyste i bardzo miękkie. Kotlety jeśli pozostaną na zimno równie dobrze smakują i mogą być wykorzystane na kanapki.

Składniki
  • 0,5 szklanki mleka 3,2 % (szklanka pojemność 210 ml),
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 1 jajko (u mnie od kur swojskich zielononóżek),
  • 700 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 5 łyżek przegotowanej wody,
  • olej do smażenia.
Składniki