Mielone z Buraczkiem

Mielone z Buraczkiem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smaczne kotlety z mięsa mielonego, które znikają ze stołu w kilka chwil. Takie kotlety podasz bez konieczności podania dodatku, dodatek znajdziesz w środku kotleta. Kotlety wykonane według tego przepisu są smaczne, sycące, a także z całą pewnością będą smakowały całej rodzinie.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 duże buraki
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki octu
  • ½ łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekłam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, majeranek, paprykę ostrą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Robię duże kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kotlecie robię szklanką otwór. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

  2. 2. Buraki obieram, myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu ścieram na tarce o małych oczkach, przekładam do rondelka, dodaję cukier, sól, oraz ocet i gotuję.
    3. Po ugotowaniu napełniam każdy otwór w upieczonych kotletach.

  3. 4. Ser mozzarellę kroję w plasterki i układam na burakach.
    5. Zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

  4. 6. Gotowe.
    7. Smacznego

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 28 października
Teraz przy chorobie takie pyszności na pewno by mi pomogły ;) Super, mniami :)
KulinarnaChwila 29 października
uuuuu Pan Lew chory?
Nevermore 29 października
No niestety, zapelenie oskrzeli mnie dopadło, jesień wrrr. "Szczekam", jak nasz pies i dobrze, że to... Czytaj całość »
No niestety, zapelenie oskrzeli mnie dopadło, jesień wrrr. "Szczekam", jak nasz pies i dobrze, że to nie TOTO, co mnie już do szału doprowadza ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 duże buraki
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki octu
  • ½ łyżeczki cukru
Składniki