Mielone w sosie pieczarkowym.

Mielone w sosie pieczarkowym.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agnes72
Dziś piątek no cóż, postu nie ma przecież to nie święta ????. Tak więc u mnie normalny domowy obiad.

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki suszonych warzyw,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 10 sztuk średnich pieczarek,
  • 5 łyżek oleju.

Przygotowanie

  1. Do miski dodać mięso mielone, jajka, sól, pieprz, bułkę tartą oraz cebulę pokrojoną w kostkę.

  2. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

  3. Do garnka wlać wodę i dodać suszone warzywa.

  4. Na patelnię wlać olej, formować kotlety.

  5. Smażyć z obu stron na brązowo.

  6. Usmażone kotlety ułożyć w garnku z zagotowaną wodą.

  7. Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki, dusić na małym ogniu pod przykryciem.

  8. Gdy pieczarki są już miękkie dodać natkę pietruszki, chwilę zagotować.

  9. Następnie śmietanę rozprowadzić z mąką i wywarem z kotletów.

  10. Zalać kotlety i zagotować do powstania sosu.

  11. Podałam z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.

Składniki
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki suszonych warzyw,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 10 sztuk średnich pieczarek,
  • 5 łyżek oleju.
Składniki