Mielone Polonezy

Mielone Polonezy
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Na niedzielny obiad lub na imprezę polecam soczyste kotlety mielone upieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie a Ty zaoszczędzisz mnóstwo czasu. W jednym czasie piekły się wszystkie, a ja miałam czas na przygotowanie surówki i ziemniaków. Są delikatne i zawierają w sobie zdecydowanie mniej tłuszczu niż smażone. Spróbuj i przekonaj się sam.

Składniki

  • Składniki na kotlety: • • • • • • • •
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól
  • Składniki na farsz:
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Składniki dodatkowe:
  • 10 dag sera żółtego

Przygotowanie

  1. 1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą i wlewam śmietanę.
    2. Dokładnie wyrabiam masę mięsną i robię duże okrągłe kotlety. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdy kotlecie robię głęboki otwór i odstawiam na bok.

  2. 3. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, bardzo drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodaję musztardę oraz ketchup i jeszcze dwie minutki smażę.

  3. 4. Każdy otwór w mięsie napełniam farszem i posypuję żółty serem startym na tarce o dużych oczkach.
    5. Piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.

  4. 6. Gotowe.
    7. Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

zabecka 14 października
Zapowiada się pysznie. Z chęcią spróbuję:)
Nevermore 14 października
Pychotka, uwielbiam takie zapiekane jedzonko, a jeszcze z tym roztopionym serem, to niebo w gębie :D
fafiatko 14 października
Bardzo pomyslowe!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na kotlety: • • • • • • • •
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól
  • Składniki na farsz:
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Składniki dodatkowe:
  • 10 dag sera żółtego
Składniki