Mielone podkręcone

Przepis dnia 2011-09-06
Mielone podkręcone
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
...czyli po węgierskim tuningu

Składniki

  • 1/2 kg zmielonej wołowiny
  • 15 dag zmielonego boczku surowego
  • 1 cebula czerwona (drobna kostka)
  • 1 papryka czerwona słodka (drobna kostka)
  • 1 papryka ostra chilli (drobna kostka)
  • 5 pomidorów suszonych z oliwy (drobna kostka)
  • oliwa z pomidorów suszonych - do smażenia
  • 1/2 szkl. natki koperku lub pietruszki
  • 2 jaja
  • 4 kromki chleba
  • przyprawy:sól, majeranek,oregano
  • 2 łyżki pasty z papryki słodkiej pieczonej
  • bułka tarta - do panierki

Przygotowanie

  1. Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć. Wszystkie składniki wymieszać (dokładnie wyrobić) razem doprawiając do smaku. Formować nieduże , płaskie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na pomidorowej oliwie po kilka minut z obu stron.

  2. Aby podkreślić węgierski smak dania, poponuję spożyć je popijając lampką czerwonego półsłodkiego wina. Ach, jaka szkoda że to już koniec lata :(

Komentarze do przepisu (12)

taura 03 września 2011
wow! do ulubionych i 5
koko6 03 września 2011
Witam,czy koniecznie ma być chleb,a jeżeli tak to czy gatunek ma znaczenie.Bardzo ciekawy przepis.Pozdrawiam.
cytrynkaaa 03 września 2011
MMMNNNIIIAAAMMM UWIELBIAM MIĘSKO MIELONE W TAKIM WYDANIU PRZEPIS SUPER !!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 kg zmielonej wołowiny
  • 15 dag zmielonego boczku surowego
  • 1 cebula czerwona (drobna kostka)
  • 1 papryka czerwona słodka (drobna kostka)
  • 1 papryka ostra chilli (drobna kostka)
  • 5 pomidorów suszonych z oliwy (drobna kostka)
  • oliwa z pomidorów suszonych - do smażenia
  • 1/2 szkl. natki koperku lub pietruszki
  • 2 jaja
  • 4 kromki chleba
  • przyprawy:sól, majeranek,oregano
  • 2 łyżki pasty z papryki słodkiej pieczonej
  • bułka tarta - do panierki
Składniki