Mielone pod pierzynką z młodej kapusty

Mielone pod pierzynką z młodej kapusty
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kotlety mielone przykryte wiosenną pierzynką z nowalijek, czyli młodej kapusty. Kotlety są bardzo smaczne a co najważniejsze bez smażenia.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 mała kapusta młoda
  • 1 marchew
  • 2 serki topione
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki śmietany 12%

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże kotlety, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.

  2. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę i obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy do chwili miękkości warzyw, następnie dodajemy serki, chwilkę jeszcze smażymy około 5 minut.

  3. 3. Warzywa wykładamy na kotlety mielone.
    4. Gotowe.
    5. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 10 maja
Jak zwykle pychotka, no i ta młoda kapusta, mniami :)
Pyszniutkie :)
Futka 10 maja
Pyszne i jak pięknie podane! <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 mała kapusta młoda
  • 1 marchew
  • 2 serki topione
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki śmietany 12%
Składniki