Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Medaliony z giczy cielęcej"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 167
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 167
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Składniki
Zrób marynatę: wymieszaj olej z syropem z buraków. Wlej koniak (niekoniecznie). Dodaj szczyptę soli i posyp pieprzem. Dobrze wymieszaj i przelej do szerokiej miski. Mięso oczyść, umyj, osusz i pokrój w równe medaliony. Włóż je do marynaty, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię, rozpuść masło i usmaż medaliony.
Smaż z każdej strony około 5 minut. Zdejmij z patelni. Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Trzecią obierz, podziel i oczyść z błonek. Medaliony przełóż do rondelka. Skrop odrobiną soku z pomarańczy. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa. Pozostały sok z pomarańczy połącz z sokiem z cytryny. Dodaj śmietanę, wsyp curry. Wymieszaj i wlej do mięsa. Przypraw. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. W razie potrzeby podlewaj marynatą lub jeśli chcesz delikatniejszy sok – wodą. Udekoruj natką pietruszki. Medaliony najlepiej smakują z puree ziemniaczanym.
Czas: 40 minut | Poziom: łatwy | 4 porcje, 450 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień