Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Medaliony wieprzowe"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 318
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 280
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 318
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 280
Składniki
Mięso opłucz, przekrój na 4 większe lub 8 mniejszych plastrów. Rozbij je delikatnie, a następnie oprósz solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Umyte i osuszone liście bazylii pokrój w paseczki.
Cukinię wyszoruj, odetnij stwardniałe końcówki, osusz. Nożem szczelinowym do warzyw pokrój cukinię na wstążki. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Przesmaż krótko cebulę. Dodaj czosnek i posiekaną bazylię.
Przesmażoną aromatyczną mieszankę rozłóż na plastrach mięsa. Zwiń roladki. Każdą owiń plasterkami boczku, a następnie wstęgami cukinii. Roladki przesmaż krótko na reszcie oleju.
Medaliony wieprzowe przełóż do brytfanny, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. na 15-18 minut. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone na ćwiartki pomidorki rzymskie, przesmaż krótko. Posól i oprósz pieprzem. Podawaj do mięsa.Źródło: Świat kobiety