Medaliony rybne w sosie czosnkowo - koperkowym

Medaliony rybne w sosie czosnkowo - koperkowym
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na delikatne i puszyste medaliony rybne, otulone wyrazistym smakiem sosu czosnkowo - koperkowego.

Składniki

  • MEDALIONY RYBNE:
  • 180 g tołpygi
  • 100 g halibuta
  • amarantus ekspandowany
  • cebula biała
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • SOS CZOSNKOWO - KOPERKOWY:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżeczka cukru pudru ( z cukru trzcinowego)
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy sos:

    Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, śmietankę kremówkę, skrapiamy całość sokiem z cytryny i mieszamy.

    Koperek drobno siekamy i dodajemy go do miseczki wraz z 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i przyprawami: cukrem pudrem, solą morską oraz pieprzem cytrynowym. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  2. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Studzimy.

  3. Ryby (100 g halibuta i około 180 g tołpygi) pozbawionych ości i skóry, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki, do której dodajemy także 5 łyżek ekspandowanego amarantusa, 1 jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy: koperek suszony, czosnek granulowany, pieprz i sól morską. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  4. Z przygotowanej masy formujemy medaliony, które obtaczamy w amarantusie ekspandowanym.

  5. Medaliony smażymy z obu stron na oliwie z oliwek, na delikatnie złoty kolor.

    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, a następnie podajemy z przygotowanym sosem czosnkowo - koperkowym.

  6. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (8)

BEATA1978 02 marca 2015
O proszę, co za pyszne medaliony. Wpraszam się na taki obiadek :)
Konto usunięte 03 marca 2015
Bardzo ciekawy przepis:)
monikagotuje 03 marca 2015
Bardzo smacznie przygotowana rybka,pozdrawiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • MEDALIONY RYBNE:
  • 180 g tołpygi
  • 100 g halibuta
  • amarantus ekspandowany
  • cebula biała
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • SOS CZOSNKOWO - KOPERKOWY:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżeczka cukru pudru ( z cukru trzcinowego)
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
Składniki