Medaliony drobiowe

Przepis dnia 2021-09-20
Medaliony drobiowe
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Smaczne kotleciki, proste w wykonaniu. Do mięsa dodajemy tylko przyprawy. Żadnych dodatkowych składników. Oczywiście przyprawy można dodać według swojego gustu. Zrobiłam medaliony średniej wielkości, ale jeśli w domu są dzieci, to polecam zrobić mniejsze. Na pewno chętnie zjedzą. Małe medaliony świetnie się też sprawdzą na imprezę jako przekąska. Z podanych składników zrobiłam 8 średniej wielkości medalionów.

Składniki

  • 500 g. fileta z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki curry
  • na czubku łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
    Wymieszać, a następnie wyrobić dłonią przez kilka minut.
    Jeśli trzeba doprawić jeszcze do smaku.
    Do naczynia nalać trochę wody. Moczyć dłonie i formować okrągłe płaskie kotleciki.
    Tak przygotowane kotleciki obtaczać w bułce tartej.
    Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, na niewielkim gazie.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 13 września
Pyszotka:)
Nevermore 20 września
Pyszne jedzonko, mniami. Gratuluję "Przepisu Dnia" :)
Agusiowesmakolyki 20 września
Dziękuję
Składniki
  • 500 g. fileta z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki curry
  • na czubku łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Składniki