Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazowieckie kluski "nylonowe""
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 56
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 67
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 72
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1096
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 255
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 56
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 67
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 72
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1096
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 255
Składniki
Z ugotowanych, zmielonych ziemniaków w miseczce wyjmij 1/4 i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Następnie dołóż odjętą część ziemniaków i wyrabiaj ciasto podobnie jak na kopytka.
Masę przełóż na stolnicę i dalej wyrabiaj. Dodaj jajka i sól, po czym dalej energicznie wyrabiaj. Jeśli masa jest zbyt miękka, daj 2-3 łyżki mąki pszennej.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, podziel na kilka mniejszych kawałków i rozwałkuj je na długie wałki. Oddzielaj od nich kawałki ciasta i „utaczaj” z nich długie, wąskie kluseczki. W
łóż je do wrzącej, osolonej wody w jak najkrótszym czasie. Gotuj ok. 2 min od wypłynięcia. Podaj np. lekko obsmażone (pyszne są też ze zrumienioną bułką lub z sosem).Źródło: Świat kobiety