Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię karkówkę!!! Tego nie ukrywam. I lubię wymyślać nowe sposoby jej przyrządzenia. Dzisiaj sposób prosty a jakże inny i smaczny.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 535
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 535
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Składniki
Karkówkę pokroić w plastry i wybić tłuczkiem. Wymieszać zioła z warzywkiem obsypać każdy plaster karkówki i pozostawić na 1/5 godziny. W szerokim rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę na rumiano. Miałam 2 partie mięska. Z karkówki wytopi się tłuszcz, więc nie trzeba dawać jego więcej. Obsmażoną karkówkę włożyć do tego rondla i zalać wrzącą woda tak aby tylko przykryć mięso
Dusić karkówkę 1/2 godziny i dodać brendy. Dalej dusić na małym ogniu. Jeśli woda wyparuje a karkówka jeszcze nie będzie mięciutka i krucha, to dolać troszkę wody i dalej dusić. Nie dodajemy mąki, bułki tartej ani śmietany. To ma być taki "prawie" naturalny sos
Podajemy z ziemniakami purre i sałatą lodową w sosie winegret. Sos winegret: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki sól , świeżo zmielony naturalny pieprz i odrobina cukru do smaku. Wszystkie składniki mieszać w podanej kolejności dodawania. Polać sałatę. Ja pokrojoną w paseczki sałatę dodałam do sosu i wymieszałam. Smacznego!!!