Maślany makaron z pieczarkami

Maślany makaron z pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Prosty i pyszny przepis na szybki obiad składający się z niewielu składników. Dla wielbicieli makaronu oraz pieczarek.

Składniki

  • ok. 340 gram ulubionego makaronu
  • ok. 340 gram pieczarek
  • 8 łyżek masła solonego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotować wodę i obficie doprawić solą.
    Po czym dodać makaron i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż osiągnie ulubioną przez nas miękkość. (ważne by nie był jednak rozgotowany)
    Kiedy makaron będzie gotowy, odlać 1/5 szklanki wody w której się gotował i odstawić na bok, gdyż przyda się ona później.
    Makaron odsączyć na durszlaku.

  2. W międzyczasie pieczarki obrać, i pokroić w plastry.
    4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę oraz zetrzeć drobno 1/5 szklanki sera parmezan.
    Posiekać także natkę z pietruszki i odstawić na bok.

  3. Na dużej patelni rozpuścić 8 łyżek masła solonego na średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu i gotować aż zacznie się ono zarumieniać.
    Następnie do masła dodać pokrojone pieczarki, wymieszać z masłem i gotować do czasu, aż będą miękkie i podpieczone.
    Kiedy tak się stanie dodać 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, szczyptę soli oraz pieprzu do smaku i wymieszać.

  4. Po 2-3 minutach na patelnię wlać 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron oraz wrzucić ugotowany i odsączony makaron.
    Całość dokładnie wymieszać i zmniejszyć ogień.
    Następnie dodać połowę wcześniej startego sera parmezan i delikatnie mieszać, aż się rozpuści, po czym dodać resztę i postępować tak samo.
    W razie potrzeby doprawić jeszcze odrobiną soli oraz pieprzu.

  5. Kiedy ser się rozpuści i zmiesza równomiernie z pozostałymi składnikami makaron jest gotowy do podania.

    Tak przygotowany podawać na płaskim talerzu, posypany drobno posiekaną natką pietruszki, a także odrobiną startego parmezanu.

    SMACZNEGO!

Składniki
  • ok. 340 gram ulubionego makaronu
  • ok. 340 gram pieczarek
  • 8 łyżek masła solonego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
Składniki