Maślaki z warzywami w śmietanie na kaszy gryczanej

Maślaki z warzywami w śmietanie na kaszy gryczanej
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pyszne danie z grzybami leśnymi:) Idealne po grzybobraniu - proste i szybkie w przygotowaniu:) Maślaki smażone z papryką i pomidorami w śmietanie podane z kaszą gryczaną.

Składniki

  • maślaki ok. 40 dag
  • pomidory ok. 30 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • masło do smażenia
  • śmietana 18% 200 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Maślaki dokładnie oczyszczamy i obgotowujemy ok. 5 min w osolonej wodzie. Odsączamy.
    Na patelni rozgrzewamy masło - 1 dużą łyżkę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i maślaki. Podsmażamy często mieszając do miękkości. Delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów na patelnię. Całość podsmażamy 1-2 min. Wlewamy śmietanę,ostatecznie doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
    Danie podajemy od razu po przygotowaniu z gotowaną kaszą gryczaną

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 24 października
Pyszotka:)
ErJot 24 października
Dziękuję:)
Docherro 23 listopada
Przepyszne,a zwłaszcza leśne grzybki,mam zamrożone więc zrobię wg.Twojeo pomysłu...super!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • maślaki ok. 40 dag
  • pomidory ok. 30 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • masło do smażenia
  • śmietana 18% 200 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Składniki