Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doświadczeni grzybiarze rozpoczęli już pierwsze zbiory w lasach. Chociaż sezon na grzyby potraw jeszcze przez kilka miesięcy, warto już teraz pomyśleć o tym, w jaki sposób zachować ich smak na dłużej. Maślaki w occie to rarytas, który zdecydowanie warto mieć w spiżarni. Będą idealną przekąską na imprezach lub dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i dań głównych.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Składniki
Maślaki dokładnie przejrzyj i oczyść pod bieżącą wodą. Z kapeluszy zdejmij skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki. Nie mocz maślaków, bo wtedy stracą swoją sprężystość. Wrzuć je do garnka, zalej wodą aż będą zakryte i dodaj łyżkę octu. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Odcedź i przełóż do wyparzonych i suchych słoików, najlepiej zostawiając około 2 centymetrów luzu od pokrywki.
Cebule obierz i posiekaj w piórka. Rozłóż równomiernie do słoików. Wsyp po liściu laurowym, zielu angielskim i kilka ziarenek pieprzu do każdego naczynia.
Z wody, octu i cukru zagotuj zalewę. Wszystkie składniki powinny się połączyć. Gorącą zalewą przykryj wszystkie maślaki. Szybko zamknij słoiki szczelnie. Pasteryzuj około 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku.