Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marynowana dynia"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 186
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 186
Składniki
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obierz ze skóry, przekrój i usuń włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąższ pokrój na kawałki (2 cm).
Imbir obierz i pokrój w plasterki.
Do garnka wlej ocet i 150 ml wody. Wrzuć imbir, cynamon, goździki oraz gwiazdki anyżu. Zagotuj.
Włóż kawałki dyni i gotuj 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjmij je (bardzo delikatnie) i przełóż do wysterylizowanych słoików.
Zalewę jeszcze raz zagotuj, dodaj miód i wymieszaj.
Zalej dynię w słoikach tak, aby płyn sięgał 1 cm powyżej zawartości.
Słoiki natychmiast zakręć i odwróć do góry dnem. Odstaw na 5 dni w chłodne miejsce, aby dynia nabrała smaku.Źródło: Kurier TV