Marynata słodko-ostra do skrzydełek

Marynata słodko-ostra do skrzydełek
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Garndzilla
Coraz mniej staram się w swojej kuchni stosować gotowych mieszanek przypraw czy marynat, jest zdrowiej, taniej i myślę, że smaczniej. Przepis ten pochodzi z Vitalii i jest przeze mnie troszkę zmodyfikowany.

Składniki

  • olej, 7 g (niecała łyżka)
  • miód pszczeli, 2 g (niecała łyżeczka)
  • majeranek, szczypta
  • rozmaryn, szczypta
  • papryka słodka mielona, szczypta
  • papryka ostra w proszku, szczypta
  • pieprz czarny, szczypta
  • Czosnek granulowany (ja go nie stosuje, nie mogę :<), szczypta
  • Skrzydło kurczaka, 55 g

Przygotowanie

  1. Przyprawy wymieszać z olejem i miodem, posmarować skrzydełka i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godz. Skrzydełka ułożyć na tackach do grillowania i piec na średnio rozgrzanym ruszcie przez ok. 50 min. Może też być zwykła blaszka, czy nawet pieczone w folii aluminiowej, byle pamiętać o przewracaniu.

  2. W oryginale miód dodajemy na 10 minut przed końcem pieczenia, smarujemy nim wtedy skrzydełka. Wymienionych proporcji nie trzeba się ściśle trzymać, wiadomo, każdy doda ile mu wygodnie. Niestety nie dało się edytować przepisu (brak proporcji), więc zamieściłam znowu.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 19 sierpnia 2012
Świetna marynata i pyszne skrzydełka- to moje klimaty i na pewno wykorzystam twój przepis
rodzinka500 19 stycznia 2013
są bardzo smaczne, robię podobnie,,,
Składniki
  • olej, 7 g (niecała łyżka)
  • miód pszczeli, 2 g (niecała łyżeczka)
  • majeranek, szczypta
  • rozmaryn, szczypta
  • papryka słodka mielona, szczypta
  • papryka ostra w proszku, szczypta
  • pieprz czarny, szczypta
  • Czosnek granulowany (ja go nie stosuje, nie mogę :<), szczypta
  • Skrzydło kurczaka, 55 g
Składniki