Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marmolada morelowa"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 41
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 41
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 39
Składniki
Morele umyj, skórkę natnij u nasady albo ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Owoce włóż do wrzątku. Po chwili wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Sparzone owoce obierz ze skórki, przekrój, wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kosteczkę. Wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i odstaw na noc.
Następnego dnia pomarańczę sparz, osusz, zetrzyj skórkę (tylko pomarańczową warstwę). Usuń białą wewnętrzną warstwę, miąższ pomarańczy pokrój na kawałki.
Skórkę oraz miąższ pomarańczy dodaj do moreli. Masę owocową zagotuj. Następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około godziny (aż morele rozpadną się i masa stanie się jednolita).
Jeśli chcesz by marmolada była wyjątkowo aksamitna, masę zmiksuj. Po zmiksowaniu jeszcze raz zagotuj. Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Postaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.Źródło: Tina