Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marchewkowe ciastka"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń na blacie i pozostaw, by rozmroziło się w temp. pokojowej. Marchewki oczyść, pozostawiając kawałek natki, opłucz. Włóż do posolonego wrzątku, gotuj 8 min. Odcedź.
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę, dodaj mięso. Przypraw solą i pieprzem. Mieszając, usmaż na rumiano.
Kwaśną śmietanę zmiksuj z jajkami. Bazylię opłucz, osusz. 1 gałązkę odłóż do deko- racji. Z pozostałych poodrywaj listki i drobno je posiekaj. Zioła dodaj do sosu śmietanowo-jajecznego, przypraw go solą i pieprzem.
Na stolnicy oprószonej mąką lekko rozwałkuj ciasto. Wytnij z niego 4 kwardraty o bokach 16 cm. Dwa przeciwległe boki każdego kawałka lekko zroluj do środka tak, by powstały prostokątne placki z krawędziami. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Środki napełnij ostudzonym mięsem i polej przygotowanym sosem. Na tym ułóż po 5 marchewek. Ciastka posyp startym serem.
Piecz 15 min w 200 st. Przed podaniem udekoruj ciastka odłożoną bazylią.
Sos – pyszny dodatek!
łyżki kwaśnej śmietany zmieszaj z 2 łyżkami majonezu. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem.Źródło: Tina