Malezyjskie curry z ananasem

Malezyjskie curry z ananasem
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: granita
Ciekawe polaczenie owocow morze z ananasem i mleczkiem kokosowym.

Składniki

  • krewetki tygrysie(oczyszczone), 15 sztuk
  • filet z ryby (np sola) pokrojone na kawalki, 2 platy
  • mleczko kokosowe, 2/3 szklanki
  • czerwona tajska pasta curry, 1 lyzka plaska
  • trawa cytrynowa, 2 galazki
  • ananas swiezy pokrojony w kostke, okolo szklanki
  • lisc limonki kaffir, 2 sztuki
  • swieza koledra, garsc
  • czosnek posiekany, 1 zabek
  • swiezy imbir posiekany, 1 lyzeczka
  • olej, 1 lyzeczka

Przygotowanie

  1. Na oleju podsmazyc czosnek i imbir. Po okolo 1 minucie dodac paste curry, i trawe cytrynowa, smazyc kolejna minute. Nastepnie dodac ananasa, mleko kokosowe i lisc kaffir. Dusic na wolnym ogniu 10-15 min. Po uplywie tego czasu dodac krewetki i rybe. Dusic kolejne 10-15 min.Gotowe danie posypac koledra i podawac z ryzem jasminowym.

Komentarze do przepisu (3)

JPR1946 01 czerwca 2010
Przepis wygląda na fajny, tylko gdzie kupić trawę cytrynową i liść limonki kaffir. JPR1946
Konto usunięte 01 czerwca 2010
W Polsce chyba tylko w sieci sklepów "Kuchnie świata" (tam mają na pewno), ewentualnie w jakimś sklepie... Czytaj całość »
W Polsce chyba tylko w sieci sklepów "Kuchnie świata" (tam mają na pewno), ewentualnie w jakimś sklepie internetowym... Niestety nie są to powszechnie występujące składniki. Mam nadzieję, że to się zmieni, tak jak kilka lat temu prawie nikt nie słyszał o serku mascarpone albo tofu, a teraz można go kupić w prawie każdym markecie ;)
agazolza 23 lutego 2011
Musze przyznać, że bardzo ciekawe danie. Robiłam niedawno i smakowało zarówno mi jak i mężowi. Jedynie ryż... Czytaj całość »
Musze przyznać, że bardzo ciekawe danie. Robiłam niedawno i smakowało zarówno mi jak i mężowi. Jedynie ryż jaśminowy nie przypadł nam do gusty, a dokładniej jego zapach. Ma specyficzny i intensywny zapach, który wręcz podrażnił nasze nosy. Pierwsze słowa mojego męża po wejściu do mieszkania to: "co tak śmierdzi" :) Ale danie napewno będzie częściej gościć na naszym stole:)
Składniki
  • krewetki tygrysie(oczyszczone), 15 sztuk
  • filet z ryby (np sola) pokrojone na kawalki, 2 platy
  • mleczko kokosowe, 2/3 szklanki
  • czerwona tajska pasta curry, 1 lyzka plaska
  • trawa cytrynowa, 2 galazki
  • ananas swiezy pokrojony w kostke, okolo szklanki
  • lisc limonki kaffir, 2 sztuki
  • swieza koledra, garsc
  • czosnek posiekany, 1 zabek
  • swiezy imbir posiekany, 1 lyzeczka
  • olej, 1 lyzeczka
Składniki