Małe mięsne kuleczki w sosie myśliwskim

Małe mięsne kuleczki w sosie myśliwskim
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Bardzo pyszne kuleczki w aromatycznym sosie pieczarkowym z dodatkiem ogórka.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • Cebula
  • ½ szk. bułki tartej
  • Szczypta czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajko
  • Szczypta czosnku
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 10 dag pieczarek
  • 4 suszone podgrzybki
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 listki laurowe
  • Chili
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Mięso wykładamy do miski.

  2. 2. Cebulę obieramy i drobno kroimy, cześć dodajemy do mięsa.

  3. 3. Wbijamy jajko i dodajemy czosnek.

  4. 4. Wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem oraz solą.

  5. 4. Wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem oraz solą.

  6. 5. Wszystko dokładnie mieszamy i robimy małe kotleciki.
    6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  7. 7. Boczek kroimy drobno, następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju

  8. 8. Dodajmy drugą część pokrojonej cebuli.

  9. 9. Pieczarki kroimy i również dodajemy do boczku

  10. 10. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

  11. 11. Na koniec dodajemy pokrojone w słupki ogórki

  12. 12. W garnku gotujemy 1 ½ szk. wody i przekładamy pieczarki z ogórkiem oraz boczkiem, dokładamy suszone grzyby , ketchup oraz liść laurowy, gotujemy

  13. 13. Mąkę rozrabiamy w małej ilość zimnej wody i hartujemy sos

  14. 14. Na koniec wkładamy kuleczki mięsne, chwilę gotujemy.

  15. 15. Danie gotowe.
    16. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 12 lipca 2018
Pyszne mięsiwko, no i do tego ten aromatyczny sos, super :D

Ale to już po powrocie z działki ;)
KulinarnaChwila 17 lipca 2018
ale wiesz że masz uważać na nogę?
Nevermore 17 lipca 2018
Nic się nie bój, ja teraz delikatne prace wykonuję, Hard-Corem młodzież się zajmuje ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ½ kg mięsa mielonego
  • Cebula
  • ½ szk. bułki tartej
  • Szczypta czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajko
  • Szczypta czosnku
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 10 dag pieczarek
  • 4 suszone podgrzybki
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 listki laurowe
  • Chili
  • Olej do smażenia
Składniki