makrela z zielonym sosem i paprykowymi ziemniakami

makrela z zielonym sosem i paprykowymi ziemniakami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
smażona makrela z sosem pietruszkowo-czosnkowym, do tego młode ziemniaki z duszoną papryką

Składniki

  • świeża makrela - 4 szt
  • młode ziemniaki - 750 g
  • papryka czerwona - 2 szt
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryka wędzona w proszku - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • SOS PIETRUSZKOWO-CZOSNKOWY:
  • natka pietruszki - 1 duży pęczek
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - pół szklanki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makrelę naciąć poprzecznie w kilku miejscach, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.

  2. Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną pokroić na kawałki (małe sztuki wystarczy przekroić na pół).

  3. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać pokrojoną w spore kawałki paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem kilka minut, następnie wsypać wędzoną paprykę, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodać ziemniaki.

  4. Liście pietruszki wrzucić do blendera, dodać czosnek, oliwę, sól i pieprz, zmiksować.

  5. Makrelę smażyć po 3-4 minuty z obu stron. Wyłożyć na talerze, polać sosem, podawać z paprykowymi ziemniakami.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 03 sierpnia
Apetycznie wygląda:)
Składniki
  • świeża makrela - 4 szt
  • młode ziemniaki - 750 g
  • papryka czerwona - 2 szt
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryka wędzona w proszku - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • SOS PIETRUSZKOWO-CZOSNKOWY:
  • natka pietruszki - 1 duży pęczek
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - pół szklanki
  • sól
  • pieprz
Składniki