Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smażona makrela z sosem pietruszkowo-czosnkowym, do tego młode ziemniaki z duszoną papryką
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Makrelę naciąć poprzecznie w kilku miejscach, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną pokroić na kawałki (małe sztuki wystarczy przekroić na pół).
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać pokrojoną w spore kawałki paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem kilka minut, następnie wsypać wędzoną paprykę, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodać ziemniaki.
Liście pietruszki wrzucić do blendera, dodać czosnek, oliwę, sól i pieprz, zmiksować.
Makrelę smażyć po 3-4 minuty z obu stron. Wyłożyć na talerze, polać sosem, podawać z paprykowymi ziemniakami.