Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makrela w ziołach"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4534
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 855
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4534
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 855
Składniki
Wypatroszone makrele dokładnie umyj i osusz. Obficie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godz. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Nieobrane wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu 15-20 min (muszą być lekko twarde). Odcedź. Gdy wystygną, obierz je ze skórki i pokrój w niezbyt grube plastry.
Do miękkiego masła dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę oraz zioła i dokładnie wymieszaj. Posmaruj nim równomiernie ryby w środku i na zewnątrz. Do środka każdej ryby włóż po kilka plasterków ziemniaków i 2 plasterki cytryny. Wierzch posmaruj musztardą.
Każdą rybę zawiń w folię aluminiową. Włóż na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180° C.
Kilka minut przed końcem pieczenia odkryj folię, by ryba lekko się przyrumieniła. Podawaj udekorowane plasterkami cytryny, ze świeżym pieczywem i pomidorami.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 480 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie