Makrela po brazylijsku

Makrela po brazylijsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Makrelę my Polacy kochamy wędzoną. Brasileiro patrzy zawsze jednak z pewną rezerwą na ten sposób podawania ryby a i zapach nie wywołuje w nim euforii. Mając jednak na względzie że ryba to samo zdrowie zaproponował podać ją na swój brazylijski sposób. Wyszło oczywiście jak zawsze przepysznie, dlatego tez przepis pojawia się na blogu:

Składniki

  • 3 świeże lub mrożone makrele
  • 2 cytryny
  • Bułka tarta
  • Sól
  • kumin
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone papryczki chilli np. pepperoncini
  • pół cebuli
  • Pomidor

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ryby:


    Bierzemy makrele, nacinamy środek i wyrzucamy z "wnętrzności". Następnie myjemy ryby nacierając je cytryną. Nacinamy delikatnie zewnętrzną część ryby i nacieramy przyprawą z soli (zawsze wg uznania), 1 łyżki kuminu i 3 ząbków czosnku. Nacieramy zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Odstawiamy na 20 minut i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, przekładając z boku na bok.
    Aby ryba nie była zbyt tłusta wycieramy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.

  2. Przygotowanie przyprawy:


    Papryczki i sól ucieramy w moździerzu i mieszamy z sokiem z połowy cytryny. Następnie kroimy pomidora i cebulę w drobną kostkę i dodajemy do przypraw.

  3. Rybę podawać możemy z ryżem lub też fasolą oczko na którą przepis znajdziecie na naszym blogu.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

Europa112 14 października 2015
Widać ,że kuchnia brazylijska zaczyna coraz częściej witać na naszych stołach.
Składniki
  • 3 świeże lub mrożone makrele
  • 2 cytryny
  • Bułka tarta
  • Sól
  • kumin
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone papryczki chilli np. pepperoncini
  • pół cebuli
  • Pomidor
Składniki