Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaronowe muffiny"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 529
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 272
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 529
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 272
Składniki
Ugotowane wcześniej i schłodzone spaghetti poprzekrawaj na mniejsze kawałki (możesz użyć makaronu, który został ci z obiadu). Pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą. Obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne. Łyżeczką usuń pestki. Miąższ pomidorowy pokrój w drobną kostkę.
Jajka rozbij, umieść w misce razem z 50 ml oleju, ubij na pianę. Dodaj przecier pomidorowy, maślankę, posiekane spaghetti oraz miąższ z pomidorów. Całość starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do osobnej miski przesiej mąkę (najlepiej krupczatkę) razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera. Wymieszaj suche . Przełóż je do miski ze spaghetti, maślanką i pomidorami, połącz.
Do foremek na muffiny włóż papilotki, ponakładaj przygotowaną masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. około 20 minut. Przed podaniem udekoruj resztą sera, połówkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.
Czas ok. 35 min; porcja – 170 kcal, cena 1,40 zł.
Jeśli masz sprawdzony przepis na słodkie muffiny, wykorzystaj go do przygotowania wytrawnej przystawki. Zrezygnuj jednak z cukru, dosyp soli, a owoce lub czekoladę zastąp przesmażonym boczkiem, szynką i warzywami.Źródło: Świat kobiety