Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaronowe gniazda z mielonym mięsem"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 312
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1082
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1525
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 312
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1082
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1525
Składniki
Czas ok. 140 min; porcja – 360 kcal, cena 5,80 zł.
Cebulę obierz, poszatkuj. Oczyszczone marchewki pokrój w kosteczkę. Umyj i pozbaw włókien łodygi selera, pokrój je w krążki. W większym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć mięso, przesmaż.
Gdy mięso się zrumieni, dodaj cebulę. Smaż razem 5 minut. Wsyp marchewkę i seler naciowy, przesmaż razem. Zalej całość czerwonym winem.
Pomidory lekko rozdrobnij, dodaj wraz z zalewą do mięsa z warzywami. Przeciśnij czosnek. Wsyp sól i pieprz do smaku. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 2 godzin.
Makaron (np. cienkie wstążki) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odlej na sicie. Naczynie z sosem odkryj, zwiększ płomień. Ogrzewaj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Raz jeszcze go dopraw. Makaron rozłóż, tworząc gniazdka. Polej sosem, posyp parmezanem oraz listkami oregano.
Prawdziwe włoskie restauracje umieszczają makarony (pasty) na początku menu, traktując je jako pierwsze danie. Pamiętaj jednak, że porcje są na tyle duże, że możesz już nie mieć ochoty na danie główne.
. Długie duszenie sprawi, że mięso oraz warzywa będą wyjątkowo aromatyczne.Źródło: Świat kobiety