Makaronowa patelnia

Makaronowa patelnia
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Szybkie, smaczne i proste danie. Spróbujcie, bo warto :)

Składniki

  • 250 g. makaronu rurki
  • 1 duża pierś z kurczaka, lub 2 mniejsze (miałam 400 g.)
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • biała cześć pora
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • 1 serek topiony śmietankowy (100 g.)
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • sól, pieprz, curry
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Pierś pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i curry. Odstawić na pół godziny.
    Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
    Makaron ugotować al dente.
    Piersi podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do miski.
    Na patelnie na której smażyły się piersi, dolać trochę oleju. Wrzucić pokrojony
    w półplasterki por i pokrojonego pomidora. Papryki pokroić w kostkę, wrzucić
    na patelnie. Następnie dodać kukurydzę i pietruszkę. przyprawić solą i pieprzem.
    Podsmażyć około 10 minut. Dodać wcześniej podsmażona pierś.
    Serek pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię. Wlać gorącą wodę i mieszać do powstania sosu.

  2. Dodać ugotowany makaron i wymieszać.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 30 maja 2019
bardzo pożywnie i smacznie!
Składniki
  • 250 g. makaronu rurki
  • 1 duża pierś z kurczaka, lub 2 mniejsze (miałam 400 g.)
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • biała cześć pora
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • 1 serek topiony śmietankowy (100 g.)
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • sól, pieprz, curry
  • olej do smażenia
Składniki