Makaron ze szpinakiem i parmezanem.

Makaron ze szpinakiem i parmezanem.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Milycooking
Makaron ze szpinakiem to kolejna już propozycja na moim blogu na szybkie danie. Można przygotować go zarówno na obiad jak i na kolacje. Czas przygotowania to zaledwie 15 minut. Nie wierzycie? To sami sprawdzicie, zapraszam!

Składniki

  • Makaron pióra 400 g
  • Świeży szpinak 250 g
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Czosnek 5 ząbków
  • Jajka 2 szt
  • Parmezan starty 200 g
  • Masło łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. To zaczynamy. Skoro danie robi się w 15 minut to i opis przygotowania powinien nie być długi.
    Na samym początku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według własnego uznania (dobrze by było aby był al dente ).

    W między czasie czosnek obieramy i kroimy na plasterki, szpinak myjemy i osuszamy. Starty parmezan dzielimy na 3 części.

  2. Teraz gdy mamy wszystko przygotowane na patelnie dodajemy masło i rozgrzewamy po czym wrzucamy czosnek i podsmażamy. Gdy czosnek się podsmaża do miseczki wbijamy jajka i dodajemy jedną część parmezanu, energicznie mieszając. Na patelnie dodajemy szpinak, podsmażamy co raz mieszając przez 2 minuty.

    Następnie na patelnie dodajemy śmietankę i czekamy do momentu zagotowania. W tym czasie odcedzamy nasz makaron.

    Gdy śmietanka się zagotowała dodajemy makaron i drugą część parmezanu. Gotujemy wszystko mieszając przez 2 minuty. Po tym czasie patelnie zestawiamy z ognia i dodajemy jajka z parmezanem. Wszystko mieszamy ( będziecie widzieć jak jako się ścina i wszystko gęstnieje ).

  3. Przekładamy na talerze i posypujemy trzecią częścią parmezanu. Makaron ze szpinakiem gotowy

Składniki
  • Makaron pióra 400 g
  • Świeży szpinak 250 g
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Czosnek 5 ząbków
  • Jajka 2 szt
  • Parmezan starty 200 g
  • Masło łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki