Makaron ze szpinakiem i orzechami

Makaron ze szpinakiem i orzechami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bake-cook
Bardzo zdrowe danie, a przede wszystkim proste i szybkie w wykonaniu. Proporcje dla jednej osoby, ale bardzo głodnej :)

Składniki

  • Makaron ok. 70 g
  • Szpinak świeży lub mrożony ok. 130 g
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Oliwa do podsmażenia
  • Śmietanka 30 % - pół szklanki lub więcej
  • sól, pieprz
  • kilka orzechów włoskich lub innych wg uznania
  • opcjonalnie cytryna

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

    Orzechy obierz, możesz je pognieść na drobno.

    Cebulę i czosnek drobno pokrój.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę. Chwilę podsmażaj, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodaj posiekany czosnek. Chwilę podsmażaj, aż się zarumienią.

  3. Dodaj szpinak, sól i pieprz. Możesz dodać troszkę soku z cytryny.

    Zmniejsz moc grzania do mniej więcej połowy. Całość od czasu do czasu mieszaj ok. 5 minut.

  4. Dodaj śmietankę 30%. Całość wymieszaj, trzymaj na ogniu aż śmietanka się zagotuje. Następnie zmniejsz moc grzania, trzymaj wszystko jeszcze ok 3 minut, aż śmietanka się zagęści.

    Niektórzy używają jogurt, ale nadaje on specyficzny smak, który nie każdemu pasuje. Dodatkowo może się zdarzyć, że jogurt się zważy i wtedy obiad będzie taki sobie :)

  5. Dodaj ugotowany makaron. Całość dobrze wymieszaj.

  6. Danie przełóż na talerz i posyp pokruszonymi orzechami.

Składniki
  • Makaron ok. 70 g
  • Szpinak świeży lub mrożony ok. 130 g
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Oliwa do podsmażenia
  • Śmietanka 30 % - pół szklanki lub więcej
  • sól, pieprz
  • kilka orzechów włoskich lub innych wg uznania
  • opcjonalnie cytryna
Składniki