Makaron ze szpinakiem i grzybami

Makaron ze szpinakiem i grzybami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Szybkie jesienne danie - makaron z masłem i szpinakiem podany z grzybowym sosem. Najlepiej użyć tu grzybów leśnych, ale pieczarki też się sprawdzą.

Składniki

  • 400 gr makaronu ( najlepiej kokardki lub wstążki)
  • dwie duże garście szpinaku ( ok 120 g)
  • dwie łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pieprz, sól
  • SOS
  • 500 gr grzybów (najlepiej mieszanka leśnych, ostatecznie pieczarki)
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 150 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby kroimy w plasterki, cebulę i czosnek w kosteczkę.
    Na maśle podsmażamy cebulę, jak zacznie się rumienić dodajemy czosnek, krótko smażymy i dodajemy grzyby.
    Podkręcamy ogień, żeby grzyby się podrumieniły i zalewamy następnie winem.
    Czekamy aż wino odparuje, dolewamy śmietanę i dusimy ok 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
    W międzyczasie gotujemy makaron, odcedzamy i zostawiamy w garnku. Dodajemy masło i szpinak, mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut żeby szpinak zmiękł.
    Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cytrynę.
    Grzyby układamy na makaronie ze szpinakiem ( nie mieszamy)

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 30 października 2018
Jakże aromatyczny makaron <3 Mniam <3
Składniki
  • 400 gr makaronu ( najlepiej kokardki lub wstążki)
  • dwie duże garście szpinaku ( ok 120 g)
  • dwie łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pieprz, sól
  • SOS
  • 500 gr grzybów (najlepiej mieszanka leśnych, ostatecznie pieczarki)
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 150 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Składniki