Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Makaron to szybki i prosty sposób na obiad lub kolację a podany ze szpinakiem i serkiem topionym zawsze się sprawdza. Taki makaron najczęściej przygotowuję ze świeżych lub mrożonych listków szpinaku, (nie polecam siekanego), do tego jakiś kremowy serek topiony, obowiązkowo czosnek, gałka muszkatołowa, sól i czarny pieprz. Dobrze przyprawiony szpinak jest pysznym i zdrowym dodatkiem do wielu dań.

Składniki

  • 350 g dowolnego makaronu
  • 450 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 serki topione ( po 100 g)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Mrożony szpinak wrzucamy do garnka z rozpuszczonym masłem i dusimy na małym ogniu, do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszając. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i całość doprawiamy czarnym pieprzem oraz odrobiną soli, wszystko razem łączymy. Do podduszonego szpinaku dodajemy serki topione i całość mieszamy do momentu aż serki się rozpuszczą.

  2. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Tak przygotowany makaron podajemy z gorącym szpinakiem.

Składniki
  • 350 g dowolnego makaronu
  • 450 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 serki topione ( po 100 g)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki