Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnkaGotuje
Pyszne danie obiadowe szybkie i łatwe w przygotowaniu :)

Składniki

  • 2 paczki mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak)
  • 3/4 kubka maślanki / jogurtu naturalnego / kefiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • makaron – 1,5 garstki na osobę

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy, wkładamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy maślankę i czekamy aż szpinak zmięknie. Dodajemy masło i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Następnie całość blendujemy na gładką, jednolitą masę. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

  2. W między czasie gotujemy wodę na makaron – lekko osoloną z odrobiną oleju. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy tyle czasu, ile podane jest na opakowaniu. Odcedzamy.

  3. Na talerzu układamy najpierw makaron. Na to porcję sosu szpinakowego. Dodatkowo potrawa ta pięknie komponuje się z jajkiem sadzonym :)

Składniki
  • 2 paczki mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak)
  • 3/4 kubka maślanki / jogurtu naturalnego / kefiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • makaron – 1,5 garstki na osobę
Składniki