Makaron zapiekany z cukinią

Makaron zapiekany z cukinią
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przepis na makaron zapiekany z cukinią zobaczyłam kiedyś na jednym z kanałów Youtube. Spodobał mi się tak bardzo, że stał się inspiracją do wykonania mojej własnej zapiekanki. Na filmie wyglądało to ładnie, ale w sumie nie wiedziałam, czego się spodziewać po użyciu tak niewielu prostych składników. Tymczasem makaron zapiekany z cukinią okazał się nadspodziewanie smaczny, harmonijny i kremowy. Trochę w stylu mac and cheese, ale mniej kaloryczny. A to takie proste danie!

Składniki

  • 4 średnie zielone cukinie
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 250 g makaronu kolanka (lub innego, który masz i uważasz, że nadaje się na zapiekankę, może być bezglutenowy)
  • 100 g pokrojonej drobno lub startej na wiórki mozzarelli
  • 60-70 g startego parmezanu lub innego wyrazistego w smaku sera (użyłam parmezanu w płatkach)
  • tłuszcz do podsmażenia cukinii i wysmarowania foremki do zapiekania
  • zioła (np. świeże oregano), pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj, osusz, odetnij i odrzuć końce. Przekrój każdą wzdłuż na pół, a następnie w dość grube półplasterki (0,5-0,8 cm).

  2. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju, wrzuć półplasterki cukinii i smaż przez kilka minut na największym palniku. Przemieszaj od czasu do czasu. Chodzi o to, by przynajmniej część cukinii zrumieniła się, jak to widać na zdjęciu.

  3. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, osól i gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (trwa to zazwyczaj około 10 minut, jeśli wybierzesz kolanka).

  4. Posyp cukinię kilkoma szczyptami soli, przykryj patelnię i duś plasterki do miękkości przez jakieś 15 minut. Pod koniec duszenia dodaj do cukinii czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę pieprzu i wybrane zioła (nie za dużo, bo nie mają zdominować smaku).

  5. Odcedź makaron, a cukinię zmiksuj blenderem na gładko.

  6. Połowę zmiksowanej cukinii wymieszaj z makaronem, dodaj startą na dużych oczkach mozzarellę i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 22×32 cm.

  7. Na powierzchnię makaronu wylej resztę zmiksowanej cukinii.

  8. Wygładź powierzchnię i posyp parmezanem lub innym “charakternym” serem.

  9. Zapiekaj makaron przez około 30 minut w 180 stopniach.

  10. Gotowy makaron zapiekany z cukinią zostaw do przestudzenia na jakieś 10 minut i dopiero wtedy podaj na stół. Dzięki temu zdołasz łatwiej pokroić zapiekankę i przełożyć ładne porcje z formy na talerz. Lekko przestudzona zapiekanka nie rozjeżdża się tak łatwo, jak gorąca prosto z pieca (piszę to na własnym przykładzie, bo pierwszą porcję wykładałam na talerz bardzo gorącą i wszystko się rozjechało, lecz na szczęście nie straciło nic na smaku).

  11. Zapiekanka jest lekko wilgotna i kremowa w smaku jak najprawdziwszy makaron z serem, ale bez beszamelu i wielkiej ilości tłustego sera zawiera znacznie mniej kalorii. Może nie jest całkiem “fit”, ale też nie tak bardzo tucząca. Serdecznie polecam Ci spróbować to danie, smacznego!

Składniki
  • 4 średnie zielone cukinie
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 250 g makaronu kolanka (lub innego, który masz i uważasz, że nadaje się na zapiekankę, może być bezglutenowy)
  • 100 g pokrojonej drobno lub startej na wiórki mozzarelli
  • 60-70 g startego parmezanu lub innego wyrazistego w smaku sera (użyłam parmezanu w płatkach)
  • tłuszcz do podsmażenia cukinii i wysmarowania foremki do zapiekania
  • zioła (np. świeże oregano), pieprz, sól
Składniki