Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron pełen smaku i aromatu, zapiekany inaczej, niż zwykle.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 20
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 36
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 289
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 20
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 36
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 289
Składniki
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia lub ewentualnie umieścić pod przykryciem w naczyniu do zapiekania. Zapiekać w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Po tym czasie wyjąć paprykę i ostudzić na tyle, aby można było zdjąć z niej skórkę bez ryzyka oparzeń ;)
W czasie, gdy papryka piecze się, pomidory umyć i pokroić na kawałki, cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie trzy składniki dusić z dodatkiem oleju pod przykryciem przez około 15 minut.
Bardzo ważne jest duszenie pod przykryciem, aby nie dopuścić do odparowania wody.
Ostudzoną paprykę obrać ze skórki, zblendować lub ewentualnie pokroić na małe kawałki i dodać do duszących się warzyw. Sos doprawić bazylią i lubczykiem, solą oraz ostrą papryką i doprowadzić do wrzenia.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, wsypać nieugotowany makaron, zalać resztą sosu i dokładnie wymieszać.
Zapiekać pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. W trakcie zapiekania sugeruję jednorazowe, delikatne przemieszanie makaronu.