Makaron z wołowiną w sosie śmietanowym

Makaron z wołowiną w sosie śmietanowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Połączenie wołowiny z sosem śmietanowym ? Czemu nie. Zwłaszcza, że dostałem wiejską przepyszną śmietanę.

Składniki

  • 300 g wołowiny
  • 300 g makaronu penne
  • 125 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 150 ml mleka
  • 50 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Na patelni natartej czosnkiem rozgrzałem oliwę, smażyłem, aż było brązowe.

    Pokroiłem cebulę w kostkę, a pieczarki w plastry, dodałem do mięsa na patelni. Smażyłem, aż zmiękły.

    Wymieszałem kwaśną wiejską śmietanę z mlekiem i drobno pokrojonym czosnkiem. Rozgrzałem na wolnym ogniu. Dodałem sos do mięsa i na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem sola i pieprzem. Połączyłem sos z ugotowanym makaronem, posypałem startym parmezanem.

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 21 lipca 2019
Przepyszny makaron. Wołowina rozpływa się w ustach.
Składniki
  • 300 g wołowiny
  • 300 g makaronu penne
  • 125 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 150 ml mleka
  • 50 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Składniki