Makaron z tuńczykiem na zimno

Makaron z tuńczykiem na zimno
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Izabela77
Potrawa ta nadaje sie nie tylko gdy są upały, można jeść ją cały rok. Wspaniale nadaje sie na piątkowe spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki

  • 250 g makaronu świderki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki z kukurydzy
  • 3 łyżeczki kaparów
  • kilka czarnych oliwek
  • 4 suszone pomidor(z oliwy)
  • 200 g pomidorków koktajlowych(najlepiej mieszanka)
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego makaronu dodajemy dokładnie odciśniętego tuńczyka, odcedzoną kukurydzę, kapary, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę, dodajemy do makaronu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dodajemy oleju słonecznikowego i całość delikatnie mieszamy. Podajemy jako osobne danie lub sałatkę makaronową.

Składniki
  • 250 g makaronu świderki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki z kukurydzy
  • 3 łyżeczki kaparów
  • kilka czarnych oliwek
  • 4 suszone pomidor(z oliwy)
  • 200 g pomidorków koktajlowych(najlepiej mieszanka)
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • pieprz
Składniki