Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
tanie
Szybkie do przygotowania danie z makaronu pełnoziarnistego i tuńczyka.

Składniki

  • Makaron pełnoziarnisty 400 g
  • Tuńczyk w oleju 3 puszki po około 170 g każda
  • Pomidory 4 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Kukurydza 1 puszka około 400 g
  • Natka pietruszki 4 gałązki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

  2. Pomidory pokroić w kostkę.

  3. Cebulę i pomidory wraz z tuńczykiem dusić do miękkości cebuli w rondlu pod przykryciem.

  4. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

  5. Natkę posiekać.

  6. Nieugotowany makaron, natkę oraz kukurydzę dodać do tuńczyka.

  7. W razie potrzeby uzupełnić gorącą wodą, aby cały makaron był zanurzony w powstałym sosie.

  8. Dusić po przykryciem przez około 10 minut, często mieszając. Kiedy makaron będzie ugotowany al dente, zdjąć ze źródła ciepła i pozostawić pod przykryciem, aż makaron wchłonie cały sos.

Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty 400 g
  • Tuńczyk w oleju 3 puszki po około 170 g każda
  • Pomidory 4 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Kukurydza 1 puszka około 400 g
  • Natka pietruszki 4 gałązki
  • Sól
  • Pieprz
Składniki