Makaron z szynką i sosem pieczarkowym

Makaron z szynką i sosem pieczarkowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Dania z makronu są sycące, smaczne i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, dlatego często goszczą na moim stole ;)

Składniki

  • makaron 500 g
  • szynka wieprzowa 600 g
  • pieczarki 400 g
  • olej do smażenia
  • kucharek do smaku
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • cebula 1 szt
  • cebula 1 szt
  • śmietana 12% 2-3 łyżki
  • śmietana 30 % 3/4 szklanki

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojona w kostkę cebulę. Dodać umyte i pokrojone w kostkę mięso, doprawić przyprawami. Smażyć do miękkości. Na innej patelni usmażyć grubo skrojone pieczarki z dodatkiem kucharka. Do pieczarek dodać 2 trójkąty sera topionego śmietankowego i podgrzewać do momentu, aż ser się roztopi. Następnie dodać śmietanę 12%, a na koniec wlać śmietanę kremówkę i zagotować. Dowolny makaron ugotować al dente w gorącej, posolonej wodzie, odcedzić.

  2. Na ugotowany i odcedzony makaron przełożyć kawałki mięsa i całość zalać sosem pieczarkowym. Można podać ze świeżą bazylią.
    Smacznego!

Składniki
  • makaron 500 g
  • szynka wieprzowa 600 g
  • pieczarki 400 g
  • olej do smażenia
  • kucharek do smaku
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • cebula 1 szt
  • cebula 1 szt
  • śmietana 12% 2-3 łyżki
  • śmietana 30 % 3/4 szklanki
Składniki