Makaron z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowym

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowym
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Nazwa dłuższa niż czas przygotowania potrawy:) Smaczne sprzątanie lodówki.

Składniki

  • makaron grube nitki (ilość wg pojemności brzuszków)
  • 3-4 średnie pieczarki liub 2 duże
  • 4 plastry szynki
  • 1 średnia cebula
  • oliwa i łyżka masła
  • łyżka serka topionego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • zielona pietruszka do posypania
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę, potem szynkę pokrojoną w podłużne paseczki i pieczarki, również pokrojone. Tak podsmażamy pod koniec smażenia dodając łyżkę masła. Smażymy dalej i dodajemy koncentrat (ja rozrabiam koncentrat w połowie szklanki wody z 1 łyżką mąki).

  2. Na maleńkim ogniu gotujemy dalej sos, doprawiamy i na koniec dodajemy topiony serek. Nadaje kremową konsystencję, a jeśli dodamy np.Maasdamer, który ma ostry smak, to dodatkowo wzbogacimy potrawę. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i gotowe.

Składniki
  • makaron grube nitki (ilość wg pojemności brzuszków)
  • 3-4 średnie pieczarki liub 2 duże
  • 4 plastry szynki
  • 1 średnia cebula
  • oliwa i łyżka masła
  • łyżka serka topionego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • zielona pietruszka do posypania
  • 3 ząbki czosnku
Składniki