Makaron z suszonymi grzybami i szynką w śmietanowym sosie

Makaron z suszonymi grzybami i szynką w śmietanowym sosie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Aromatyczny, prosty makaron w sosie z suszonymi grzybami i szynką w sosie śmietanowo-parmezanowym. Proste i pyszne danie.

Składniki

  • ok 50 g suszonych grzybów
  • 1 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 g szynki
  • 100 ml białego wina
  • 400 g makaronu penne
  • 150 ml kwaśnej śmietany 198%
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

  1. Namoczyć grzyby we wrzątku, zostawić na ok ½ h.
    Odsączyć, płyn zachować i posiekać.
    Pokroić w kosteczkę cebulę i trochę większą kostkę szynkę.
    Na maśle podsmażyć cebulę aż się zarumieni, dodać szynkę i grzyby.
    Podsmażyć ok 5 minut, wlać wino.
    Smażyć mieszając od czasu do czasu aż płyn wyparuje.
    Smażyć jeszcze ok 20 minut, mieszając i podlewając płynem z moczenia grzybów.
    W międzyczasie ugotować makaron.
    Zostawić kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
    Na końcu dodać do grzybów i szynki śmietanę, mieszać jeszcze kilka minut na ogniu, doprawić i dodać cytrynę – wymieszać i zestawić z ognia. Wymieszać makaron z sosem i wodą po gotowaniu makaronu. Podawać posypane startym parmezanem i natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (3)

babcitereskiciasta 15 stycznia 2019
Pycha.:)
nats9511 27 grudnia 2019
Może na wjosnę… dowiem się o jaką szynkę tu chodzi… (gotowaną, suszoną, wędzoną, a może konserwową)
smaker 30 grudnia 2019
Szynka jest tutaj podsmażana, więc lepiej nie używać podsuszanej lub konserwowej.
Składniki
  • ok 50 g suszonych grzybów
  • 1 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 g szynki
  • 100 ml białego wina
  • 400 g makaronu penne
  • 150 ml kwaśnej śmietany 198%
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki do posypania
Składniki