Makaron z sosem serowym, gruszką i rukolą

Makaron z sosem serowym, gruszką i rukolą
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Doskonała propozycja na kolację.

Składniki

  • 250 dkg makaronu
  • 2 twarde gruszki
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 10 dkg sera pleśniowego np. Lazur błękitny
  • 10 dkg sera żółtego np. Gouda
  • 250 ml śmietanki UHT 12%
  • garść rukoli
  • 4 goździki
  • 5 dkg orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka masła
  • sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg. informacji na opakowaniu, odcedzamy.
    Obieramy gruszki, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki.
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gruszki i goździki , smażymy do zrumienienia gruszek.
    Zdejmujemy gruszki z patelni, usuwamy goździki.
    Na patelnie wrzucamy pokrojony w słupki boczek, rumienimy i zdejmujemy z patelni.

  2. Na patelnie wlewamy śmietankę, delikatnie podgrzewamy i dokładamy drobno pokruszony ser pleśniowy i drobno starty ser żółty, mieszamy do rozpuszczenia się serów.
    Dokładamy gruszki i boczek, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem / ostrożnie z solą ponieważ boczek i sery zawierają już sól/.
    Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody.
    Do sosu dokładamy makaron, delikatnie mieszamy,
    Wykładamy na talerz, dekorujemy sporą ilością rukoli i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
    Smacznego :)

Składniki
  • 250 dkg makaronu
  • 2 twarde gruszki
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 10 dkg sera pleśniowego np. Lazur błękitny
  • 10 dkg sera żółtego np. Gouda
  • 250 ml śmietanki UHT 12%
  • garść rukoli
  • 4 goździki
  • 5 dkg orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka masła
  • sól, pieprz świeżo mielony
Składniki