Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała propozycja na kolację.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 600
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 879
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 600
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 879
Składniki
Makaron gotujemy al dente wg. informacji na opakowaniu, odcedzamy. Obieramy gruszki, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gruszki i goździki , smażymy do zrumienienia gruszek. Zdejmujemy gruszki z patelni, usuwamy goździki. Na patelnie wrzucamy pokrojony w słupki boczek, rumienimy i zdejmujemy z patelni.
Na patelnie wlewamy śmietankę, delikatnie podgrzewamy i dokładamy drobno pokruszony ser pleśniowy i drobno starty ser żółty, mieszamy do rozpuszczenia się serów. Dokładamy gruszki i boczek, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem / ostrożnie z solą ponieważ boczek i sery zawierają już sól/. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody. Do sosu dokładamy makaron, delikatnie mieszamy, Wykładamy na talerz, dekorujemy sporą ilością rukoli i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego :)