Makaron z sosem serowo-szpinakowym

Makaron z sosem serowo-szpinakowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dziś prezentuję makaron z delikatnym sosem serowo-szpinakowym. Dodałam tu mięso mielone, ale filet z kurczaka sprawdzi się równie dobrze. Miła odmiana dla sosu bolognese, który najczęściej wybieramy do makaronu.

Składniki

  • 300g makaronu tagliatelle
  • 500g mięsa mielonego
  • 500g świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 100g serka topionego cebulowego
  • 150g sera cheddar
  • 250ml śmietany 12%
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
  • olej

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę wraz z mięsem mielonym. Dodajemy szpinak a po chwili serek topiony. Dusimy do odparowania wody i rozpuszczenia serka.

  3. Dodajemy śmietanę, starty na tarce cheddar. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy z makaronem.

Składniki
  • 300g makaronu tagliatelle
  • 500g mięsa mielonego
  • 500g świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 100g serka topionego cebulowego
  • 150g sera cheddar
  • 250ml śmietany 12%
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
  • olej
Składniki