Makaron z sosem serowo-brokułowym

Makaron z sosem serowo-brokułowym
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_G
Makaron zawsze świetnie się sprawdza gdy chcemy przygotować szybki obiad. Zapraszam więc na szybki makaron w serowo-brokułowym sosie. My go bardzo lubimy i mam nadzieję, że Wam również zasmakuje:)

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 małe brokuły
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera (u mnie sokół)
  • 125g mozzarelli z zalewy
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Podzielone na różyczki brokuły gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie na al dente.

    Odcedzamy.

    Po przestudzeniu dzielimy na połowę. Część partiami wrzucamy do rozdrabniacza do warzyw lub rozgniatamy za pomocą widelca. Resztę będziemy podawać w całości.

  2. W międzyczasie stawiamy wodę na makaron. Gotujemy go wg instrukcji podanych na opakowaniu na al dente.

  3. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Ser żółty i mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki.

    Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy czosnek i smażymy krótko. Następnie wlewamy słodką śmietankę i doprowadzamy do wrzenia.
    Dodajemy starte oba sery i cały czas mieszając, podgrzewamy aż do ich rozpuszczenia.

    Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy do niego zmiksowany brokuł, mieszamy.

  4. Ugotowany, odcedzony makaron dodajemy do sosu serowo-brokułowego, mieszamy.

    Wykładamy na talerze. Dekorujemy różyczkami brokuła.

Komentarze do przepisu (4)

Dolcevita-in-my-kitchen 10 marca 2018
Bardzo lubie takie obiadki :-)
Ewa_G 10 marca 2018
Ja też:D Szybko, tanio i smacznie:)
bryssska 12 marca 2018
Super połączenie, coś dla mnie ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g makaronu
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 małe brokuły
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera (u mnie sokół)
  • 125g mozzarelli z zalewy
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Składniki