Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po wizycie mojej żony w Ligurii został mi jeszcze makaron Croxetti (corzetti). Kiedy go dostałem, zrobiłem z pesto genovese, dzisiaj właściwa wersja z sosem orzechowym. Jednym słowem - "corzetti con salsado noci.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 63
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 63
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Zagotuj ok. pół litra wody, wrzuć orzechy i gotuj ok. 5 minut, aż trochę zmiękną. Odcedź na sicie. Czosnek posiekaj i rozetrzyj z solą. Dodaj zioła i rozcieraj (najlepiej w moździerzu) na gładką masę. Dodaj orzechy i posiekaj całość blenderem, ale tak, aby struktura orzechów była wyraźne wyczuwalna (na drobną kaszkę). Przełóż do większej miski, dodaj oliwę i mieszaj trzepaczką do uzyskania emulsji.
Dodaj śmietanę, potarty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowani (al dente). Odcedź, przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Od razu podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem - ja o nim zapomniałem.