Makaron z sosem gorgonzola

Makaron z sosem gorgonzola
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Sos gorgonzola z orzechami i gruszką to klasyka w kuchni. Gorgonzola i gruszka wspaniale się uzupełniają, a sos smakuje nie tylko ze świeżymi tagliatelle lub gnocchi ale również z pieczoną piersią kaczki lub polędwicą wołową. Danie to można przygotować w 20 minut. Gotowy makaron z sosem można posypać prażonymi orzechami włoskimi i kostkami gruszki, a resztę podać w małej miseczce.

Składniki

  • 250 g sera gorgonzola
  • 300 ml śmietany
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 40 ml białego wina
  • sól np. fleur de sel
  • czarny pieprz z młynka
  • 2 gruszki
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Podgrzac bulion z kurczaka ze smietana, pokroic ser gorgonzola na kawalki, dodac do smietany i gotowac na malym ogniu. Gruszki obrac i pokroic w kostke, orzechy włoskie posiekac. Dodac polowe kostek gruszek i biale wino do sosu, doprawic sola i pieprzem i gotowac przez nastepne 2-3 minuty mieszajac.

  2. Delikatnie podsmazyc kostki orzechów na oleju, gdy orzechy troche sie zabarwia dodac pozostałe kostki gruszki i smazyc 2-3 minuty. Uwazac, aby orzechy sie nie przypalily.

  3. Ulubiony makaron podac z sosem posypanym smazonymi orzechami i gruszkami.

Komentarze do przepisu (5)

Dariusz-D 04 marca
Fantastyczna propozycja :-)
kulinarnagosia 04 marca
Nie próbowałam jeszcze takich połączeń smakowych, ale brzmi bardzo apetycznie :)
fafiatko 04 marca
Swietny sos! musze go wyprobowac.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g sera gorgonzola
  • 300 ml śmietany
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 40 ml białego wina
  • sól np. fleur de sel
  • czarny pieprz z młynka
  • 2 gruszki
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
Składniki