Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po powrocie z Włoch zatęskniłam za makaronem. Nie dość, że w Italii mogłam na okrągło kosztować różne jego rodzaje, to jeszcze sosy z jakim był podawany wręcz rozpieszczały moje podniebienie. W Polsce ze względu na zapracowanie muszę ograniczyć do minimum czas jaki mogę poświęcić na przygotowanie obiadu, stąd dziś zdecydowałam się właśnie na makaron z sosem bolońskim. Z dodatkiem kurczaka danie jest bardziej syte. Pyszny obiad w zaledwie 20 minut!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 732
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 732
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie papryczkę chilli jeśli mamy świeżą). Pomidory z puszki miksujemy w blenderze. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy mieszanką pieprzową, solimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, chilli. Smażmy kilka minut (cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy czosnek oraz szczyptę soli. Wrzucamy kurczaka. Smażymy, cały czas mieszając.
Wlewamy sos pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 10 minut, często mieszając, aż część wody odparuje a sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy trochę startego parmezanu. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz resztą ziół.
Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Ugotowany (odcedzony) makaron wrzucamy do sosu i mieszamy.
Podajemy udekorowane świeżo zmielonym pieprzem, startym parmezanem.
Smacznego!