Makaron z soczewicą i pieczarkami w sosie pomidorowym

Makaron z soczewicą i pieczarkami w sosie pomidorowym
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
smaczne, zdrowe, bezmięsne danie z sosem słodko-kwaśnym

Składniki

  • zielona soczewica 15 dag
  • cebula czerwona 1
  • czosnek 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek rozpuszczony w 1,5 szkl. wody
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, oregano, ostra papryka
  • ulubiony makaron (u mnie spaghetti)
  • pieczarki 3 duże

Przygotowanie

  1. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Osobno ugotować makaron al dente. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w półplastry, podsmażyć z cebula i czosnkiem na patelni. Wlać koncentrat pomidorowy i dodać soczewicę, cukier, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Sos wyłożyc na makaron. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

Futka 03 listopada 2015
Pysznie, zdrowo i pożywnie :D
szybki68 04 listopada 2015
A co z pieczarkami ,bo w opisie dania nie ma o nich słowa?
sereberko80 05 listopada 2015
dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • zielona soczewica 15 dag
  • cebula czerwona 1
  • czosnek 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek rozpuszczony w 1,5 szkl. wody
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, oregano, ostra papryka
  • ulubiony makaron (u mnie spaghetti)
  • pieczarki 3 duże
Składniki