Makaron z serem i truskawkami

Makaron z serem i truskawkami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Szybkie, proste i bardzo smaczne danie do przygotowania. Idealnie sprawdza się w sezonie truskawkowym.

Składniki

  • Makaron pełnoziarnisty 200 g
  • Ser biały twarogowy 250 g
  • Śmietana słodka 18% 4 łyżki
  • Masło 1 łyżka
  • Truskawki 250 g
  • Cukier trzcinowy 5 łyżek
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Ser, 2 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany dokładnie rozetrzeć widelcem, spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru lub śmietany, gdyby ser był bardzo suchy lub za mało słodki (konsystencja ma być taka, że gęsty ser trzyma się na widelcu). Ser nie powinien być zbyt kwaśny.

  2. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć na sitku. Truskawki przekroić na 4 części i rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, sok z cytryny i wszystko wymieszać. Ilość cukru dostosować do kwaśności truskawek i swego smaku.

  3. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. Szybko włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka, dodać masło i mieszać do czasu jego roztopienia, następnie dodać przygotowany ser i szybciutko wymieszać, aby pod wpływem ciepła ser okleił makaron.
    Makaron po nałożeniu na talerz polać sosem z truskawek.

Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty 200 g
  • Ser biały twarogowy 250 g
  • Śmietana słodka 18% 4 łyżki
  • Masło 1 łyżka
  • Truskawki 250 g
  • Cukier trzcinowy 5 łyżek
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
Składniki