Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron z rybą i sosem serowym"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 249
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 249
Składniki
Makron świderki ugotuj na pół twardo w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedź.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Łyżkę masła stop na patelni, wrzuć szpinak, dodaj czosnek, oprósz gałką muszkatołową, wymieszaj. Duś na małym ogniu kilka minut.
Przypraw do smaku. Wędzonego łososia (lub inną wędzoną rybę) pokrój w paski. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki.
Formę żaroodporną posmaruj pozostałym masłem, ułóż połowę makaronu. Rozsmaruj masę szpinakową, równomiernie przykryj paseczkami łososia, oprósz pieprzem. Przykryj pozostałym makaronem.
Śmietanę wymieszaj z serem, szczyptą soli, pieprzu i ostrej mielonej papryki. Sosem polej zapiekankę i porozkładaj pomidorki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, zapiekaj 15-20 minut. Zapiekankę posyp płatkami papryki, udekoruj listkami bazylii.
Czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 8, cena za porcję: 3,50 złŹródło: Chwila dla Ciebie